Ucierane ciasto z jabłkami, cynamonem i bakaliami, jest proste do upieczenia, smaczne i bardzo wilgotne. Małe różowe jabłuszka dodają ciastu uroku, w przypadku ich braku można użyć innych ulubionych jabłek. Ucierane ciasto z rajskimi jabłuszkami i bakaliami, o korzennym aromacie, osypane cukrem pudrem jest idealne na jesienny podwieczorek.
300 g mąki pszennej
4 jajka
180 g cukru
125 ml oleju
50 g orzechów
50 g rodzynek
800 g rajskich jabłuszek
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
4 jajka
180 g cukru
125 ml oleju
50 g orzechów
50 g rodzynek
800 g rajskich jabłuszek
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
W misce wymieszać pokrojone na mniejsze części jabłuszka, z posiekanymi orzechami, rodzynkami, skórką i sokiem z cytryny. W misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej i całość zmiksować. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ubić. Następnie dodać jabłka z bakaliami i wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Mniam! Piekłam kiedyś chleb z rajskimi, ciasto musi być jeszcze pyszniejsze 😋🍎
OdpowiedzUsuńte rajskie jabłuszka, ach , jesteś mistrzynią ciast , ciasteczek , cudnych wypieków
OdpowiedzUsuńTo rajskie ciasto zjadłabym właśnie teraz!
OdpowiedzUsuńPiję kawę i myślę o takim rajskim deserze...