Pikantna zupa z soczewicą i królikiem z przepisu Karola Okrasa, to wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa z królika, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa wspaniale smakuje, dobrze rozgrzewa i zachwyca smakiem.
1 tuszka z królika
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
4 liście laurowe
1200 ml wody
50 g masła
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka ziaren kolendry
500 g zielonej soczewicy
1 papryczka chilli
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 cytryny
50 g śmietany do ubijania
sól
pieprz
Do garnka włożyć pokrojonego na kawałki królika, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora, wlać wodę, dodać liście laurowe i całość zagotować. Zupę doprawić solą oraz pieprzem i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Z gotowego wywaru wyjąć liście laurowe, warzywa i mięso, które odstawić do przestygnięcia. Soczewicę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać kurkumę, pieprz kajeński, zmieloną kolendrę, pokrojoną papryczkę chilli i całość chwilę smażyć. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną soczewicę przełożyć do wywaru. Zupę gotować około 20 minut, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zupę podawać z obranym mięsem z królika, śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki.
Dla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym solidną jej porcję.
Mniam, mniam. Wszystko co lubię:-)
OdpowiedzUsuń