Piernikowe serca z dżemem przygotowane na podstawie przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", są przepyszne, a dzięki nadzieniu bardzo szybko miękną i po prostu rozpływają się w ustach.
500 g mąki pszennej
125 g cukru
50 g masła
1 jajko
200 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól
W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki, jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w kształcie serduszka, całe i z okienkiem. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce.
100 g dżemu z czarnej porzeczki
120 g cukru pudru
30 ml wody
Pełne pierniczki posmarować dżemem, przykryć drugim z dziurką, udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Piękne, Wesołych Świąt :) Miłego czasu, wypoczynku i pomyślności :)
OdpowiedzUsuń