codzienność

czwartek, 19 grudnia 2019

pasztet z królika


Pasztet przygotowany z surowego mielonego mięsa z królika, wieprzowiny, z kurkami i Brendy, z dużą ilością natki pietruszki. Przed przygotowaniem mięso należy marynować w przyprawach, a potem całość tylko zmielić i upiec. Pasztet z królika inspirowany przepisem Kurta Schellera, to klasyczny bożonarodzeniowy rarytas.

150 g słoniny
500 g królika
550 g karkówki wieprzowej
1 cebula
50 g masła
100 g kurek
1 pęczek pietruszki
4 jajka
2 chrupiące kajzerki
100 ml mleka
30 ml Brendy
3 kulki ziela angielskiego
suszony majeranek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz 


Do miski włożyć pokrojone na kawałki mięso, wsypać przyprawy i całość marynować przez około godzinę. Do garnuszka włożyć bułki, zalać mlekiem, odstawić. Następnie mięso, bułki bez wyciskania, cebulę, natkę pietruszki oraz grzyby zmielić dokładnie dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać masło, jajka, alkohol i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Ostudzić przed krojeniem.

1 komentarz:

  1. Mniammmmm...Pasztety uwielbiam!
    U mnie na te święta z dziczyzny i kaczki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.