Kruche grzybki z nadzieniem z masy budyniowej, dżemem porzeczkowym i polewą czekoladową, przygotowane na podstawie starego przepisu są pracochłonne, ale smakują rewelacyjnie. Ciastka grzybki, są przepyszne, dają wizualny efekt na stole i łączą w sobie, to co najsmaczniejsze.
250 g masła
460 g mąki pszennej
220 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
50 g dżemu z czarnej porzeczki
1 białko
30 g maku
Posiekać razem mąkę, sól, masło, dodać śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto schłodzić przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i szklanką wykroić 30 większych krążków, które nakładać na odwrócone do góry dnem małe foremki do babeczek, nadając im kształt grzybowych kapeluszy, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta wykroić 30 mniejszych krążków, na spody kapeluszy, w środku każdego zrobić dziurkę. Z pozostałego ciasta wykroić taką samą ilość trójkątów, posmarować je dżemem i zwinąć w ruloniki. Koniec każdego rulonu maczać w białku i obtaczać w maku. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż się zrumienią.
750 ml mleka
160 g cukru
20 g cukru z wanilią
4 jajka
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
100 g dżemu z czarnej porzeczki
Mleko umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Do miski wbić żółtka, dodać cukry, mąkę, skrobię i wymieszać trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać do kremu masło. Do każdego kapelusza nałożyć odrobinę dżemu a następnie jeszcze ciepły krem budyniowy, zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć ruloniki z marmoladą.
100 g czekolady
30 g masła
Składniki polewy włożyć do garnuszka i rozpuścić, aż powstanie gładka masa. Kapelusze udekorować polewą czekoladową.
mateczko , jak żywe !!!!!!!!!!!!! Cudowne
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję :)
UsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuńPorywam cały koszyk...