Ciasteczka orzechowe, są kruche, bardzo maślane i pięknie pachną. Ciasteczka sprawdzą się w roli pysznej przekąski do kawy, a można przygotować je bardzo szybko.
200 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów
140 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
Jej , jakie ciasteczka urocze, orzechowe i pięknie pokazane
OdpowiedzUsuńAluś, jesień przyszła i czas na liście :)
UsuńPozdrawiam