9 kwiatów cukinii
250 g twarogu sernikowego
3 żółtka
skórka z 1/2 cytryny
30 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W misce ubić żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać twaróg, skórką startą z cytryny, ekstrakt i ubić. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.
60 g mąki pszennej
2 jajka
50 ml mleka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Nadziewane kwiaty zanurzać w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładać kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smażyć 2 minuty, lekko obracając. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, by je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać kwiaty cukinii posypane cukrem pudrem.
Ojej, jakie wspaniałe kwiatki na słodko
OdpowiedzUsuńLato trwaj :)
Aluś, jak zwykle mam mało czasu na wszystkie kwiatowe pomysły :)
UsuńOj trwaj!
Słyszałam o jadalnych kwiatach, ale nie jadłam.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Natalia, można się uzależnić :)
UsuńPyszny deser!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz na śniadanie...
Amber, to robimy zamianę, ja do Ciebie się wpraszam na kurczaka i grzyby :)
Usuń