Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z agrestoporzeczką, kruszonką, lukrem bądź cukrem pudrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu Jana Czernikowskiego doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec placek drożdżowy z agrestoporzeczką na letnie, słoneczne podwieczorki.
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
115 g cukru
10 g cukru z wanilią
40 g drożdży
3 jajka
125 g masła
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczka soli
W misce do ciepłego mleka dodać drożdże, odrobinę cukru i wszystko wymieszać, odstawić na kilka minut. W drugiej misce ubić żółtka z cukrami na jasną i puszystą masę. Do zaczynu dodać mąkę, utarte żółtka, roztopione masło, skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Do ciasta dodać ubite z solą białka i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
200 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła
200 g agrestoporzeczki
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć owoce, a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce, na około 40 minut do czasu, aż ciasto podrośnie. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, włączyć go, nagrzać piekarnik do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.
Moja Kamilko, ty te owoce masz ze swojego ogrodu? Te twoje ciasta to mi się po nocach śnią, kurcze pieczesz takie ciasta ,ze czapki z głów i takie co uwielbiam , ta drożdżówka jest boska
OdpowiedzUsuńAluś, mamine, ale dla mnie hihihi
UsuńSuper ciasto!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Amber, zdecydowanie smak dzieciństwa :)
Usuń