codzienność

sobota, 8 czerwca 2019

ciasto anielskie z truskawkami i różą


Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Ciasto anielskie z truskawkami i różą jest przepyszne, bardzo aromatyczne i pięknie się prezentuje na stole. 

13 białek 
115 g mąki pszennej
330 g cukru 
20 ml wody różanej
1/2 łyżeczki soli 
1 1/2 łyżeczki winianu potasu 


W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier, wodę oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.

250 g mascarpone
50 g cukru pudru
150 g truskawek
płatki róż

W misce połączyć serek, cukier puder i syrop, na gładki krem. Udekorować ciasto anielskie kremem, płatkami róż i truskawkami.

3 komentarze:

  1. Sezon truskawkowy w pełni <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszek o anielskim połączeniu-róża i truskawki równają się mistrzostwo świata

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! przeoczyłam to ciasto!
    Moja Ciocia je piecze i uwielbiamy podwieczorki u Niej w ogrodzie.
    Pięknie Twoje ustrojone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.