Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Ciasto anielskie z truskawkami i różą jest przepyszne, bardzo aromatyczne i pięknie się prezentuje na stole.
13 białek
115 g mąki pszennej
330 g cukru
20 ml wody różanej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki winianu potasu
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier, wodę oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
150 g truskawek
płatki róż
W misce połączyć serek, cukier puder i syrop, na gładki krem. Udekorować ciasto anielskie kremem, płatkami róż i truskawkami.
Sezon truskawkowy w pełni <3
OdpowiedzUsuńPuszek o anielskim połączeniu-róża i truskawki równają się mistrzostwo świata
OdpowiedzUsuńWow! przeoczyłam to ciasto!
OdpowiedzUsuńMoja Ciocia je piecze i uwielbiamy podwieczorki u Niej w ogrodzie.
Pięknie Twoje ustrojone.