codzienność

środa, 31 października 2018

halloweenowe ciasteczka z czekoladą


Halloweenowe ciasteczka z czekoladą, są bardzo delikatne i kruche. Z ciastem dobrze się pracuje i można wycinać z niego różne kształty i dowolnie ozdabiać i nadziewać.

200 g mąki orkiszowej tortowej
140 g masła
80 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 żółtko
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku w temperaturze 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

100 g czekolady 
 
W garnuszka roztopić czekoladę. Ciastka z dziurką dowolnie dekorować lukrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki roztopioną czekoladą i przykryć drugim ciastkiem z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

5 komentarzy:

  1. Urocze ciasteczka!
    I te słodkie dziecięce rysunki.
    Cieszę się, że nie upiekłaś paluchów wiedźmy - brrr....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, paluchy brrrr zdecydowanie, wolimy ciacha :)
      Dzieciaki się spisały :)

      Usuń
  2. Uśmiechnięte te ciasteczka :) Wesołe, a rysunki to arcydzieła, bo dzieci tylko takie tworzą

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie :) zupełnie jak rysunki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.