Kwiaty cukinii smażone w cieście nadziane słodkim twarogiem o waniliowym posmaku, osypane cukrem pudrem są przepyszne i pięknie wyglądają na talerzu. Kwiaty cukinii z serowym nadzieniem, doskonale smakują podane z karmelizowanymi w miodzie dojrzałymi owocami lata.
3 figi
3 brzoskwinie
skórka z 1/2 cytryny
20 g masła
50 g miodu
W garnku roztopić masło z miodem, całość gotować około 2 minut. Po tym czasie dodać do garnka pokrojone na ćwiartki owoce oraz skórkę startą z cytryny. Owoce karmelizować ciągle mieszając przez około 5 minut.
9 kwiatów cukinii
250 g twarogu sernikowego
skórka z 1/2 cytryny
30 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Twaróg wymieszać z cukrem, skórką startą z cytryny oraz ekstraktem waniliowym. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.
60 g mąki tortowej orkiszowej
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Z mąki, jajek i soli przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Nadziewane kwiaty zanurzać w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładać kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smażyć 2 minuty, lekko obracając. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, by je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać kwiaty cukinii posypane cukrem pudrem, w towarzystwie karmelizowanych owoców.
Kwiaty cukinii na słodko!
OdpowiedzUsuńBiorę porcję...
Amber, na słodko to ambrozja :)
UsuńPozdrawiam