codzienność

wtorek, 18 września 2018

kruche ciasto z serem i brzoskwiniami


Kruche ciasto z masą serową o waniliowym aromacie, soczystymi brzoskwiniami, bezą i kruszonką, to połączenie idealne. Kruche ciasto z serem i brzoskwiniami, to letnia wariacja smakowa, idealna do podania podczas spotkań przy kawce, podczas których ciasto znika szybko ze stołu. Ciasto warto upiec dzień przed podaniem, by smaki wspaniale się połączyły, a masa serowa stała się stabilna.

150 g masła
300 g mąki orkiszowej tortowej
25 g cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli

 
Posiekać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, olej oraz cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 12 minut. 
 

750 g twarogu sernikowego
125 g masła
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
3 jajka
40 g mąki ziemniaczanej
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
8 brzoskwiń


W misce utrzeć masło z cukrami i solą na jasną masę, dodawać kolejno jajka i ucierać. Do masy dodać w porcjach ser i utrzeć. Dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę startą z cytryny i utrzeć. Masę serową wyłożyć na podpieczonym kruchym cieście. Na masie serowej równomiernie ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie. 
 

3 białka
140 g cukru
szczypta soli
cukier puder

 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubitą bezę rozłożyć na warstwie brzoskwiń. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem. 
 

1 komentarz:

  1. Cudnie się prezentuje!
    Zjadłabym nie jeden kawałek...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.