Porzeczkowiec bez pieczenia, to połączenie smakowitego bardzo orzeźwiającego musu śmietanowo - porzeczkowego, warstwy herbatników i galaretki z pysznymi porzeczkami.
400 g czarnej porzeczki
120 g cukru
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
100 ml wody
6 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczoną porzeczkę wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować, zmiksować na gładką masę, ostudzić. W misce ubić mascarpone i śmietanę kremówkę, dodać puree porzeczkowe, żelatynę i całość delikatnie zmiksować.
200 g herbatników
150 g czarnej porzeczki
1 galaretka porzeczkowa
300 ml wody
W wyłożonej papierem do pieczenia mniejszej formie ułożyć herbatniki, na nie wylać masę śmietanowo - porzeczkową, całość schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać porzeczkę, wystudzić. Na masie rozprowadzić wystudzoną galaretkę i całość schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.