Kruche ciasto z masą serową o waniliowym aromacie, soczystym agrestem i kruszonką, to połączenie idealne. Kruche ciasto z serem i agrestem, to letnia wariacja smakowa, idealna do podania podczas niedzielnych spotkań przy kawce, podczas których ciasto znika ze stołu.
420 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść.
750 g twarogu śmietankowego
80 g masła
2 jajka
160 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
40 g mąki ziemniaczanej
350 g agrestu
cukier puder
W misce utrzeć mikserem masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajka i utrzeć, dalej ucierając, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na ciasto kruche wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową, na ser rozłożyć agrest. Całość posypać pozostałym ciastem kruchym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Ojej , takie prawdziwie letnie ciasto ,aż mi zapachniało prawdziwym podwieczorkiem , takim ze starych czasów :)
OdpowiedzUsuńAluś, o dziękuję i zapraszam :)
Usuń