Słodko - kwaśny krem z białej porzeczki jest doskonałym dodatkiem do owoców w pucharkach oraz przekładania ciast. Ten owocowy krem to pyszne nadzienie do kruchych babeczek, torów lub tart.
300 g białej porzeczki
2 jajka
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła
W misce zmiksować porzeczkę na gładką masę, przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. Do miski wbić jajka i żółtka, dodać puree porzeczkowe, cukier i masło, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają wszystko na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i zamknąć.
Biała porzeczka!!!!!!!!!!!!! za taki krem oddam swoje pierogi z jagodami :D
OdpowiedzUsuńAluś, zamiana obowiązkowa :)
UsuńBoski krem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam białe porzeczki...zresztą uwielbiam wszystkie...
Amber, moje ulubione to czarne :)
UsuńPozdrawiam
Nie potrzebny mi tort ani babeczki. Taki krem mogę wyjadać łyżeczką! :)
OdpowiedzUsuńMagda, o mało nie skończył tak właśnie w brzuchu hihihi
Usuń