Prosta i pyszna do przygotowania zupa szparagowa, która dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardzo kremowa i jedwabista, a czosnek niedźwiedzi dodaje jej wspaniałego aromatu. Zupa szparagowa z czosnkiem niedźwiedzim jest doskonała, warto przygotować ją, by wykorzystać ostatnie dary wiosny.
250 g szparagów
3 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
600 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
1/4 szklanki pesto z czosnku niedźwiedziego
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać bulion, całość zagotować, gotować około 15 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki szparagi i całość gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi zmiękną. Dodać czosnek niedźwiedzi i całość jeszcze chwilę gotować Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać z czosnkowym pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.