Tradycyjna ucierana babka pięknie pachnie cytrusami i jest delikatnie wilgotna, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekka jak puch. Z przepisu można upiec jedną dużą babkę bądź małe urocze babeczki. Babka piaskowiec upieczona na podstawie przepisu z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" doskonale smakuje jeśli poda się do niej kandyzowane cytrusy, które jednocześnie pięknie ją ozdobią.
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
125 g masła
4 jajka
60 ml mleka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 limonki
szczypta soli
cukier puder
W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko oraz skórki z cytrusów i zmiksować. Następnie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremki z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec babkę około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Podawać posypaną cukrem pudrem.
100 g cukru
125 ml wody
sok z 1 cytryny
1 cytryna
1 pomarańcza
1 limonka
5 kumkwatów
Cytrynę, pomarańczę, limonkę oraz kumkwaty pokroić na półcentymetrowe plasterki. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny oraz pokrojone cytrusy. Całość gotować kilka minut, a następnie odstawić do ostudzenia. Cyrusy podawać do babki.
Babka jak to babka zawsze wygląda bardzo dostojnie, a ta tu ma jeszcze to cytrusowe przybranie Uwielbiam babki :)
OdpowiedzUsuńAluś, te cytrusy wspaniale pasują do babki :) Pozdrawiam
UsuńFajna babka to wiadomo - robi fajne babki 😁🍭
OdpowiedzUsuńMonika, dziękuję :)
UsuńKocham babki!
OdpowiedzUsuńI mam słabość do piaskowej, bo wypiekała ją moja babcia obok drożdżowych. Z różanym lukrem!
A Twoja z cytrusami na pewno zachwyca smakiem. Wygląda bardzo elegancko.