codzienność

poniedziałek, 29 stycznia 2018

smażone ciastka grzybki


Ciastka smażone za pomocą specjalnych foremek były bardzo popularne w Polsce latach 80 - tych. Ciastka w smaku przypominają chrusty, lecz są delikatniejsze i prostsze w przygotowaniu. Smażyłam już pyszne rozetki, teraz przyszedł czas na bardzo ładne grzybki. Smażone ciastka grzybki przygotowane według przepisu z opakowania foremek, są idealnie chrupiące i bardzo kruche. Usmażone grzybki można przechowywać do dwóch dni w niezbyt szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość. Można je też podgrzewać ponownie w ciepłym piekarnik. Grzybki doskonale smakują posypane cukrem pudrem, podane z bitą śmietaną, kremem lub ulubioną dżemoladą.


2 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder


W misce wymieszać jajka z cukrem, majonezem, mąką i solą na gładkie ciasto. Olej rozgrzać w garnku, przyrząd do smażenia grzybków włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie foremkę otrząsnąć z pozostałości oleju i za pomocą łyżki rozprowadzić ciasto na górze foremki, tak by weszło w otwór i pozostało na górze. Włożyć foremkę z ciastem w podgrzany olej, po zanurzeniu w gorącym oleju smażyć przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki. Gdy to nastąpi delikatnie wyciągnąć foremkę i smażyć grzybki z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie foremka powinna być zanurzona w oleju, aby nie traciła temperatury. Powtarzać powyższe kroki, aż do zużycia całego ciasta. Usmażone grzybki po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Grzybki podawać oprószone cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Słodkie!
    Pierwszy raz widzę takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko , Kamila , jakie ciasteczka , no nie , ja nie mogę , gdzie to się kupuję , bo chyba nie zasnę dopóki się nie dowiem skąd to cudo masz?
    Ciasteczka mnie zauroczyły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ja mam tę foremkę już bardzo długo hihihihi i czekała na swoją kolej :)
      Ale tutaj znalazłam do Ciebie:
      http://allegro.pl/metalowa-forma-do-pieczenia-ciastek-grzybki-i5518697646.html
      Buziaki!

      Usuń
    2. Kochana jesteś Kamilko , ja szukałam i nie zmalawszy ,źle wpisałam czy co :D

      Usuń
    3. Aluś, polecam się :)

      Usuń
  3. Urocze!
    Tylko nie wiedziałam, że są z majonezem...
    Chyba wszyscy odkurzyli foremki, bo sporo grzybków teraz na blogach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, są urocze pewnie dlatego :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Szaleństwo koronawirusa leczy zrobienie
    smakowitych grzybków. Są wspaniałe dziewczyny, ktore dzielą się dobrocią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy foremki nie można zanurzać w cieście zamiast nakładać łyżką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknown, każdą inną foremkę można maczać w cieście, ale grzybki są skonstruowane, że przy maczaniu nie uda się uzyskać trzonka grzybka, więc warto nałożyć ciasto łyżką :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.