Ciastka smażone za pomocą specjalnych foremek były bardzo popularne w Polsce latach 80 - tych. Ciastka w smaku przypominają chrusty, lecz są delikatniejsze i prostsze w przygotowaniu. Smażyłam już pyszne rozetki, teraz przyszedł czas na bardzo ładne grzybki. Smażone ciastka grzybki przygotowane według przepisu z opakowania foremek, są idealnie chrupiące i bardzo kruche. Usmażone grzybki można przechowywać do dwóch dni w niezbyt szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość. Można je też podgrzewać ponownie w ciepłym piekarnik. Grzybki doskonale smakują posypane cukrem pudrem, podane z bitą śmietaną, kremem lub ulubioną dżemoladą.
2 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
W misce wymieszać jajka z cukrem, majonezem, mąką i solą na gładkie ciasto. Olej rozgrzać w garnku, przyrząd do smażenia grzybków włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie foremkę otrząsnąć z pozostałości oleju i za pomocą łyżki rozprowadzić ciasto na górze foremki, tak by weszło w otwór i pozostało na górze. Włożyć foremkę z ciastem w podgrzany olej, po zanurzeniu w gorącym oleju smażyć przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki. Gdy to nastąpi delikatnie wyciągnąć foremkę i smażyć grzybki z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie foremka powinna być zanurzona w oleju, aby nie traciła temperatury. Powtarzać powyższe kroki, aż do zużycia całego ciasta. Usmażone grzybki po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Grzybki podawać oprószone cukrem pudrem.
Słodkie!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie ciasteczka. :)
O matko , Kamila , jakie ciasteczka , no nie , ja nie mogę , gdzie to się kupuję , bo chyba nie zasnę dopóki się nie dowiem skąd to cudo masz?
OdpowiedzUsuńCiasteczka mnie zauroczyły :)
Aluś, ja mam tę foremkę już bardzo długo hihihihi i czekała na swoją kolej :)
UsuńAle tutaj znalazłam do Ciebie:
http://allegro.pl/metalowa-forma-do-pieczenia-ciastek-grzybki-i5518697646.html
Buziaki!
Kochana jesteś Kamilko , ja szukałam i nie zmalawszy ,źle wpisałam czy co :D
UsuńAluś, polecam się :)
UsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńTylko nie wiedziałam, że są z majonezem...
Chyba wszyscy odkurzyli foremki, bo sporo grzybków teraz na blogach.
Amber, są urocze pewnie dlatego :) Pozdrawiam
UsuńSzaleństwo koronawirusa leczy zrobienie
OdpowiedzUsuńsmakowitych grzybków. Są wspaniałe dziewczyny, ktore dzielą się dobrocią.
Czy foremki nie można zanurzać w cieście zamiast nakładać łyżką ?
OdpowiedzUsuńUnknown, każdą inną foremkę można maczać w cieście, ale grzybki są skonstruowane, że przy maczaniu nie uda się uzyskać trzonka grzybka, więc warto nałożyć ciasto łyżką :) Pozdrawiam
Usuń