Pyszne kruche miodowe warstwy ciasta przełożone doskonałym kremem maślanym na kaszce mannie z dodatkiem soku z cytrynu, składają się na doskonałe ciasto. Miodownik z kremem z kaszy manny jest przepyszny, kruchy i bardzo aromatyczny. Ciasto najlepiej przygotować kilka dni przed podaniem, bo zyskuje w smaku z każdym dniem.
415 g mąki pszennej
1 jajko
155 g masła
15 g smalcu
1/2 łyżeczki sody
85 g cukru pudru
60 g miodu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut. Ciasto ostudzić. Pozostałe części upiec tak samo.
500 ml mleka
90 g kaszy manny
60 g cukru pudru
100 g masła
sok z 1/2 cytryny
W garnku ugotować kaszkę mannę na mleku, ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę, porcjami dodawać ugotowaną kaszkę, cały czas ucierając, aż uzyskamy gładki krem. Na samym końcu dodać sok z cytryny i utrzeć.
cukier puder
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy miodowy blat. Na blacie równomiernie rozsmarować połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem, rozsmarować pozostały krem, przykryć ostatnim blatem. Ciasto obciążyć deseczką, owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Miodownik , jedno z najlepszych ciast wg mnie oczywiście
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Kamilko w twoim wykonaniu