Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i kawiorem inspirowane przepisem Samar Khanafer, to pyszna przystawka na karnawałowe przyjęcia. Drożdżowe bliny podane z pastą przygotowaną z jajek i ziół, podane w towarzystwie marynowanej czerwonej cebuli o pięknym i intensywnym kolorze, marynowanych śledzi i kawioru to wspaniała kompozycja smaku.
2 czerwone cebule
1 łyżeczka cukru
40 ml białego octu balsamicznego
Do miseczki wlać ocet, dodać cukier i wymieszać. Do marynaty włożyć pokrojoną na plasterki cebulę, odstawić.
4 jajka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypioru
Ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kostkę, dodać posiekane zioła, majonez i wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
200 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 szklanki mleka
1 jajko
25 g masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Do miski wlać połowę ilości ciepłego mleka, dodać drożdże, cukier, odrobinę mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać do zaczynu pozostałą mąkę, żółtko, roztopione masło oraz pozostałe mleko i całość dokładnie wymieszać. Do ciasta delikatnie wmieszać ubite białko z solą. Ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor.
6 płatów śledzia marynowanego w zalewie octowej
50 g kawioru
1/4 pęczka koperku
pieprz
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Na blinach układać pastę jajeczną, marynowaną cebulę, śledzie oraz kawior, udekorować koperkiem. Całość doprawić pieprzem.
Pyszne, cudowne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!