codzienność

czwartek, 2 listopada 2017

tatar ze śledzi


Ryba jest nie doceniona w naszym menu, na niektórych stołach gości bardzo rzadko, dlatego wraz z firmą SEKO SA - na fali smaku postanowiłam to zmienić i wzięłam udział w akcji WYHACZ RYBKĘ. SEKO SA to wiodące polskie przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego. Firma powstała w 1992 roku w Porcie Rybackim „Dalmor" w Gdyni, a w 1995 roku została przeniesiona do Chojnic. W ofercie SEKO SA jest ponad 200 pozycji asortymentowych, w różnych kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Z filetów śledziowych lekko solonych a’la matjas w oleju rzepakowym przygotowałam tatar ze śledzi, który może być wspaniałym pomysłem na przystawkę lub danie na zimno, na co dzień i od święta. Tatar ze śledzi z dodatkiem kaparów, czerwonej cebuli i koperku doprawiony cytrynowym pieprzem, podany w towarzystwie cytrynowej śmietany, jest łatwy do przygotowania i zawiera tylko kilka składników najwyższej jakości.


500 g filetów śledziowych solonych a’la matjas w oleju rzepakowym
60 g kaparów
1 czerwona cebula
1 pęczek koperku
pieprz cytrynowy
200 g kwaśnej śmietany
sok z 1/4 cytryny


W miseczce wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny, odstawić. Filety śledziowe odsączyć z oleju, a następnie drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Cebulę drobno posiekać, dodać do śledzi. Następnie dodać do miseczki kapary i posiekany drobno koperek. Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem cytrynowym. Tatar ze śledzia dodawać z cytrynową śmietaną.



2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja!
    Bo teraz nadchodzi śledziowy czas...

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy6/22/2020

    Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.