codzienność

czwartek, 7 września 2017

babka majonezowa


Babka majonezowa jest przepyszna, delikatna w smaku i bardzo bardzo puszysta. Babka z dodatkiem majonezu, z mąką ziemniaczaną i tortową, jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, jest delikatna i niesamowicie leciutka. Babka upieczona według przepisu z zaprzyjaźnionego domu, to najlepsza babka jaką do tej pory piekłam. Babka za każdym razem może inaczej smakować, wystarczy dowolnie ją aromatyzować, ekstraktem migdałowym, waniliowym lub śmietankowy, dodawać różne skórki starte z cytrusów, podawać posypaną cukrem pudrem w towarzystwie ulubionych owoców i bitej śmietany, bądź oblać lukrem lub polewą czekoladową.


4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
szczypta soli
 

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Miksować do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Do masy wmieszać delikatnie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy majonez oraz ekstrakt. Masę przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Jaka puszysta , jaka piękna prezentacja :) Kilka lat temu jadłam babkę majonezową, ale nigdy nie miałam odwagi jej upiec.Karolinki najlepsza z najlepszych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to najlepsza babka na świecie! Buziaki!

      Usuń
  2. Często spotykam się z tym przepisem i chyba w końcu go wykorzystam. ta babka bardzo kusi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama zawsze ją robiła😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.