Tarta naładowana kwaskowatym nadzieniem wiśniowym, otoczona doskonałym kruchym ciastem jest idealnym letnim ciastem. Z przepisu można upiec trzy małe pyszne tarty lub jedną dużą. Tarta z nadzieniem wiśniowym podana w lodami waniliowymi, to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty.
400 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
2 żółtka
185 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać kefir, jajko oraz żółtka oraz spirytus i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, dostosowując do wielkości foremek i przełożyć, dociskając do dna i boków.
1000 g wypestkowanych wiśni
120 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Nadzienie wiśniowe równo rozłożyć na przygotowanym spodzie.
50 g cukru
Pozostałe ciasto wywałkować na podsypanym mąką blacie, pociąć w dowolnym kształcie i ułożyć na wiśniowej masie, całość posypać cukrem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Tartę ostudzić przed podaniem.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńWiśni w tym sezonie mało i trzeba się nimi delektować.
Amber, o tak bardzo mało a apetyt na nie jest :( Pozdrawiam
Usuńups:)a u nas wiśnie już się skończyły:)))
OdpowiedzUsuńBozenas, to niestety pierwsze i ostatnie zarazem :( Pozdrawiam
UsuńUwielbiam. Nawet na to konto zamrozilam kilka porcji wiśni, żeby zimą sobie smak przypomnieć😀
OdpowiedzUsuń