codzienność

piątek, 4 sierpnia 2017

tarta z nadzieniem wiśniowym


Tarta naładowana kwaskowatym nadzieniem wiśniowym, otoczona doskonałym kruchym ciastem jest idealnym letnim ciastem. Z przepisu można upiec trzy małe pyszne tarty lub jedną dużą. Tarta z nadzieniem wiśniowym podana w lodami waniliowymi, to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. 


400 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
2 żółtka
185 ml kefiru 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżka spirytusu 

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać kefir, jajko oraz żółtka oraz spirytus i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, dostosowując do wielkości foremek i przełożyć, dociskając do dna i boków.


1000 g wypestkowanych wiśni
120 g cukru 
30 g mąki ziemniaczanej

Składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Nadzienie wiśniowe równo rozłożyć na przygotowanym spodzie.

50 g cukru
 
Pozostałe ciasto wywałkować na podsypanym mąką blacie, pociąć w dowolnym kształcie i ułożyć na wiśniowej masie, całość posypać cukrem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Tartę ostudzić przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Wiśni w tym sezonie mało i trzeba się nimi delektować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, o tak bardzo mało a apetyt na nie jest :( Pozdrawiam

      Usuń
  2. ups:)a u nas wiśnie już się skończyły:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bozenas, to niestety pierwsze i ostatnie zarazem :( Pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam. Nawet na to konto zamrozilam kilka porcji wiśni, żeby zimą sobie smak przypomnieć😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.