Biszkoptowy wilgotny spód przełożony dżemem agrestowo - różanym z masą agrestowo - śmietanową tworzy idealne letnie, bardzo lekkie ciasto. Kostka agrestowo - różana jest niesamowita, to idealne połączenie delikatnie kwaśnej owocowej masy z biszkoptem aromatyzowanym płatkami róż.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić na dwie części.
400 g agrestu
120 g cukru
3 galaretki agrestowe
250 ml śmietany kremówki
350 ml wody
Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczony agrest wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować, całość zmiksować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez gęste sito, ostudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę, dodać puree agrestowe, przestudzone galaretki i całość delikatnie zmiksować.
1 galaretka agrestowa
300 ml wody
W wyłożonej papierem do pieczenia formie ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, na nim równomiernie rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem. Na biszkoptowy blat wylać masę śmietanowo - agrestową, całość schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić wystudzoną galaretkę i całość schłodzić w lodówce.
Cudowny deser!
OdpowiedzUsuńZjeść taką kostkę to marzenie...
Zielone ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle ładne!
OdpowiedzUsuńJak z cukierni. :)
Kolor bajka. Mistrzyni cukiernictwa😀
OdpowiedzUsuń