codzienność

piątek, 14 lipca 2017

ciasto z polenty z truskawkami


Proste ciasto ucierane na bazie mielonych migdałów i polenty z warstwą truskawek i płatków migdałowych tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Ciasto z polenty z truskawkami przygotowane na podstawie przepisu z książki "Grains as Mains" ma tylko jedną wadę, bo szybka znika, ciasto jest idealne na letnie podwieczorki.


200 g masła
120 g cukru
3 jajka
200 g mielonych migdałów
100 g polenty
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g truskawek
25 g płatków migdałowych
szczypta soli 
cukier puder

W misce zmiksować masło z cukrem, solą i ekstraktem migdałowym. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mielone migdały, polentę i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić pokrojone na części truskawki, całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. No , no, Kamilka ty takie pei czesz ciasta ,ze mucha nie siada i ja nie wiem czy to dobrze( bym się wprosiła na kawałek) czy źle (no biodra i pupa zagrożona) ,że mei mieszkam rzut beretem od ciebie
    Te z polenty i truskawek to już taki mercedes ciastowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalne. I przychylam się do wypowiedzi Margot - mercedes:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.