W czerwcowej piekarni Amber za sprawą Eli występuje wyjątkowy chleb. Chleb jak z Altamury, jest ciekawym piekarniczym doświadczeniem, bo pieczony jest na zakwasie z semoliny. Altamura to miejscowość w Apulli, południowy region Włoch, która zasłynęła chlebem o niepowtarzalnym smaku oraz zapachu. Chleb został zarejestrowany w Unii Europejskiej jako pierwszy produkt piekarniczy z certyfikatem, który chroni nazwę tego wypieku i określa pochodzenie surowców i warunki jakie musi spełniać chleb, aby mógł nosić tę zastrzeżoną nazwę. Przepis na chleb pochodzi z książki Daniela Leadera „Local Breads” i składa się tylko z semoliny, zakwasu z semoliny, wody i soli, można go różnie formować. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękkie, delikatne, złociste wnętrze i jest bardzo, bardzo smaczny.
200 g zakwasu z semoliny
350 g wody
500 g semoliny
15 g soli
W misce wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać ciasto robotem na średnich obrotach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość, co może zająć nawet 4 godziny. Po tym czasie uformować bochenek, włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Rozgrzać piekarnika do temperatury 200° C, chleb włożyć do piekarnika i piec przez około 50 minut, aż będzie rumiany. Chleb kroić po ostudzeniu.
Chleb jak z Altamury na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Pysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńJest pyszny, mięciutki i długo świeży.
Dziękuję Kamila.
Jak pięknie wyrośl , nie taki plaskacz jak u mnie
OdpowiedzUsuńOj tak pyszny to chleb
Zdjęcie zakwasu cudne i chleb pięknie wyrośnięty.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas. :)
Pięknie upieczony, dziękuję za czerwcowe wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńBardzo żałuję, że nie piekłam z przyczyn czysto fizycznych, ale zaraz po powrocie nastawiam zakwas na niego:-)
OdpowiedzUsuńKusisz. Mam ochotę na zakwasowy chleb 🍞
OdpowiedzUsuń