codzienność

piątek, 19 maja 2017

ciasto migdałowe z morelami


Pyszne ciasto z morelami jest doskonałe na letnie popołudnia spędzone na wiosennym pikniku. Ciasto migdałowe z morelami inspirowane przepisem Pawła Małeckiego pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość.


4 jajka
150 g mielonych migdałów
300 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
400 g śmietany do ubijania
180 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
30 g płatków migdałowych
szczypta soli
12 moreli
cukier puder 


W misce ubić śmietanę z cukrami i solą na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać pojedynczo jajka i miksować. Do masy dodać mąkę oraz mielone migdały i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylać na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na nim cząstki wypestkowanych moreli, na wierzchu równomiernie posypać płatki migdałowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Poproszę kawałek do kawki. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja , z morelami to jedne z najulubieńszych letnich ciast w moim rankingu ,a te wygląda na najulubieńsze :)

      Usuń
  2. Mmiam, uwielbiam morele. Do kawki rewelacyjne ciacho ☕☕

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.