Pyszne ciasto z morelami jest doskonałe na letnie popołudnia spędzone na wiosennym pikniku. Ciasto migdałowe z morelami inspirowane przepisem Pawła Małeckiego pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość.
4 jajka
150 g mielonych migdałów
300 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
400 g śmietany do ubijania
180 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
30 g płatków migdałowych
szczypta soli
12 moreli
cukier puder
W misce ubić śmietanę z cukrami i solą na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać pojedynczo jajka i miksować. Do masy dodać mąkę oraz mielone migdały i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylać na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na nim cząstki wypestkowanych moreli, na wierzchu równomiernie posypać płatki migdałowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Poproszę kawałek do kawki. :))
OdpowiedzUsuńi ja , z morelami to jedne z najulubieńszych letnich ciast w moim rankingu ,a te wygląda na najulubieńsze :)
UsuńMmiam, uwielbiam morele. Do kawki rewelacyjne ciacho ☕☕
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCudowna rozpusta!
OdpowiedzUsuń