codzienność

czwartek, 13 kwietnia 2017

wielkanocne wianuszki


Wielkanocne wianuszki, to drożdżowe bułeczki zawinięte wokół kolorowych ugotowanych jajek. Bułeczki są pyszne, delikatne i puszyste, pięknie będą się prezentować na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ciasto na wianuszki wielkanocne z tego przepisu można przygotować wieczorem, wyrobione ciasto przykryć folią i schować na noc do lodówki. Rano wystarczy wyciągnąć ciasto z lodówki, uformować bułeczki, upiec i cieszyć się ich doskonałym smakiem. 

250 ml mleka
50 g masła
1 jajko 
1 łyżeczka cukru 
1/2 łyżeczki soli
430 g mąki pszennej 
25 g drożdży 

W misce wymieszać drożdże z letnim mlekiem i cukrem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać mąkę, jajko oraz sól, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas zagniatając dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 


8 ugotowanych jajek
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam

Po tym czasie ciasto wyjąć na posypanym mąką blat, podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować długi wałeczek, złożyć go na pół, a następnie uformować świderek. Świderek złączyć na końcach i uformować wianuszek. Wianuszki odkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sam środek wianuszka włożyć ugotowane jajko. Wianuszki odstawić do wyrośnięcia na około 35 minut. Po tym czasie wianuszki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Wianuszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piec przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Wianuszki przełożyć na kratkę do wystudzenia.

4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.