Mazurek na pysznym bardzo kruchym i delikatnym spodzie z ciasta ucieranego, bez dodatku jajek z warstwą śliwek, powidłami oraz masą krówkową. Mazurek śliwkowy z kajmakiem inspirowany tym przepisem łączy w sobie słodycz masy krówkowej z kwaskowatymi powidła o rumowym aromacie z czekoladą oraz śliwki moczone w rumie. Ten mazurek zyskuje w smaku z każdym dniem, jest idealny by go podać do wielkanocnej kawy.
150 g masła
70 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać ekstrakt oraz przesiane mąki i miksować, aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 25 minut. Spód ostudzić.
200 g masy krówkowej
5 łyżek powideł śliwkowych z rumem
200 g suszonych śliwek
60 ml rumu
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany
Dzień przed planowanym pieczeniem w miseczce zalać śliwki rumem, odstawić. Na wystudzonym spodzie mazurka rozsmarować powidła, na nich ułożyć pokrojone w drobno śliwki. Na śliwkach rozsmarować masę krówkową, mazurek schłodzić w lodówce. Kiedy ciasto będzie zimne, a masa się schłodzi, w miseczce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę ze śmietaną i udekorować wierzch mazurka. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Szczęścia. Również z pożywiania się tymi wszystkimi smakołykami :-)
OdpowiedzUsuń