codzienność

piątek, 14 kwietnia 2017

mazurek śliwkowy z kajmakiem


Mazurek na pysznym bardzo kruchym i delikatnym spodzie z ciasta ucieranego, bez dodatku jajek z warstwą śliwek, powidłami oraz masą krówkową. Mazurek śliwkowy z kajmakiem inspirowany tym przepisem łączy w sobie słodycz masy krówkowej z kwaskowatymi powidła o rumowym aromacie z czekoladą oraz śliwki moczone w rumie. Ten mazurek zyskuje w smaku z każdym dniem, jest idealny by go podać do wielkanocnej kawy.


150 g masła 
70 g cukru 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mąki pszennej 
75 g mąki ziemniaczanej 
szczypta soli

Masło utrzeć mikserem razem z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać ekstrakt oraz przesiane mąki i miksować, aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 25 minut. Spód ostudzić. 


200 g masy krówkowej
200 g suszonych śliwek
60 ml rumu 
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 
 
Dzień przed planowanym pieczeniem w miseczce zalać śliwki rumem, odstawić. Na wystudzonym spodzie mazurka rozsmarować powidła, na nich ułożyć pokrojone w drobno śliwki. Na śliwkach rozsmarować masę krówkową, mazurek schłodzić w lodówce. Kiedy ciasto będzie zimne, a masa się schłodzi, w miseczce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę ze śmietaną i udekorować wierzch mazurka. Ciasto schłodzić przed podaniem. 

1 komentarz:

  1. Szczęścia. Również z pożywiania się tymi wszystkimi smakołykami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.