Przygotowując pieczony pasternak warto upiec go więcej i na jego bazie ugotować zupę z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Pasternak po upieczeniu nabiera pysznego, lekko orzechowego smaku a zupa z nim jest bardzo kremowa, delikatnie słodka i bardzo pożywna. Zupa z pieczonego pasternaku doskonale smakuje podana z chrupiącymi grzankami doprawionymi ziołami. Do zupy można dodać już ugotowane ziemniaki, które zostały nam z innego posiłku i wtedy przygotowanie tej zupy zajmie nam niewiele czasu. Wystarczy wtedy tylko połączyć składniki, chwilę razem pogotować, by smaki się dobrze połączyły, by za kilka chwil rozkoszować się pyszną zupą.
400 g pasternaku
5 łyżek oliwy
1 łyżka miodu
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g ziemniaków
800 ml bulionu
sól
pieprz
W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojony w słupki pasternak, skropić go połową ilości oliwy, polać miodem, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wierzch się zrumieni. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodać pieczony pasternak oraz pokrojone na kawałki ziemniaki, dodać bulion i całość gotować około 25 minut, aż ziemniaki zmięknie. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pycha! pasternak to wdzieczne warzywo, zupa z pieczonego jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńTeż lubię.