Zupa z kurczakiem i dynią na mleku kokosowym z dodatkiem makaronu ryżowego jest pyszna i rozgrzewająca, idealna na zimowy czas. Zupa została doprawiona pastą curry, papryczką chilli oraz korzeniem imbiru, a jej kremową konsystencję zapewnia dodatek mleka kokosowego.
80 g makaronu ryżowego
400 g polędwiczek z kurczaka
250 g puree z dyni
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 centymetry korzenia imbiru
2 łyżki oleju kokosowego
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu
sól
pieprz
natka kolendry
W garnku na rozgrzanym oleju zrumienić drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone na części kawałki kurczaka i chwilę smażyć. Dodać pastę curry, starty na tarce korzeń imbiru i drobno posiekaną papryczkę chili, chwilę smażyć. Dodać puree z dyni, wlać mleko kokosowe oraz bulion, całość gotować około 20 minut. Zupę doprawić solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem oraz posiekaną kolendrą.
Pyszszszsznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne 🍲
OdpowiedzUsuń