180 g cukru pudru
4 jajka
1 pomarańcza
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
cukier puder
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać sól i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok i miąższ z pomarańczy i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki, podawać posypane cukrem pudrem.
Boska! uwielbiam takie babeczki, najlepsze są właśnie te cytrusowe :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna baba , ja mam sentyment do takich bab, a tu taka z wyższych sfer bo pomarańczowa
OdpowiedzUsuńA ja mam taki pyszny olejek pomarańczowy. Nadałby się🍊
OdpowiedzUsuńTaka babka bardzo mi dopowiada!
OdpowiedzUsuńAkurat sezon na cytrusy w pełni.
Miłego!
Sezon na babki w pełni ;-) U mnie dzisiaj cytrynowa, ale Twoją również bardzo chętnie bym zjadła. :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń