Piernik upieczony z mąki żytniej, z dodatkiem orzechów oraz suszonych śliwek i rodzynek aromatyzowanych rumem, oblany czekoladą jest przepyszny. Piernik jest bardzo wilgotny, aromatyczny i nieskomplikowany, można go przygotować na ostatnią chwilę, choć zyskuje w smaku z każdym dniem. Żytni piernik ze śliwkami inspirowany przepisem Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce" dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.
250 g mąki żytniej
30 g mąki pszennej
60 g cukru
150 masła
3 jajka
200 g miodu
80 g śmietany
2 łyżki przyprawy do piernika
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka sody
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
100 g suszonych śliwek
50 ml rumu
szczypta soli
30 g mąki pszennej
60 g cukru
150 masła
3 jajka
200 g miodu
80 g śmietany
2 łyżki przyprawy do piernika
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka sody
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
100 g suszonych śliwek
50 ml rumu
szczypta soli
Do miseczki włożyć pokrojone na paski śliwki oraz rodzynki, zalać rumem, odstawić na co najmniej 30 minut. W misce utrzeć masło z cukrem i miodem oraz solą na puszystą masę, ucierając dodawać po jednym jajku oraz śmietanę i skórkę startą z cytryny. Cały czas ucierając dodawać do masy wymieszane obie mąki, przyprawę do piernika oraz sodę. Na koniec wmieszać do ciasta bakalie oraz posiekane orzechy. Masę wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170° C na około 70 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Piernik ostudzić.
150 g powideł śliwkowych
50 g czekolady
2 łyżki mleka
50 g czekolady
2 łyżki mleka
Piernik wyjąć z formy przekroić na trzy blaty, każdy przełożyć powidłami. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis!
OdpowiedzUsuńPiernik ze śliwkami lubię najbardziej.