Pierogi z nadzieniem zrobionym ze zdrowej kaszy owsianej oraz mieszanych suszonych grzybów leśnych z dodatkiem natki pietruszki, to wspaniała propozycja na wigilijnym stole. Pyszne pierogi z grzybami i kaszą owsianą idealnie smakują podane do barszczu wigilijnego.
100 g kaszy owsianej
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby, kaszę oraz posiekaną natkę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ostudzić.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 łyżeczka masła
sól
2 łyżki oliwy
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać jajko, masło oraz szczyptę soli, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie. Pierogi podawać ze zrumienioną cebulką.
Świetne, tylko mąkę dałabym orkiszową.
OdpowiedzUsuńAaaaaaaaaaaaaaaaa, pierogi i to jakie ,a ta kasza to taka drobniutka?Bo innej u mnie stacjonarnie nie ma ,a pierogi bym chętnie zrobiła , może nie na wigilie , bo nie wcisnę już fizycznie nowej potrawy ,ale po świętach a jeszcze przed Nowym Rokiem
OdpowiedzUsuńExtra farsz. Zrobię niebawem :-) Buziaki :-)
OdpowiedzUsuńPierogi my love!
OdpowiedzUsuńNiezmiennie podziwiam lepiących pierogi. Dobrych Świąt, odżywczych!
OdpowiedzUsuń