Kruche pierniczki są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać.
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
3 łyżeczki przyprawy do piernika
W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.