Pyszne ucierane ciasto we włoskim stylu, że śliwkami i serkiem ricotta wmiksowanym w środek. Ciasto nie zawiera dużej ilości tłuszczu, a dzięki dodatkowi ricotty wychodzi mięciutkie, pyszne i bardzo wilgotne. Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami upieczone na podstawie przepisu z Momenti di Zucchero. By upiec to fantastyczne jesienne ciasto o cytrynowym aromacie, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
300 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
200 g cukru
250 g ricotty
50 ml oleju
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
600 g śliwek
cukier puder
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do masy dodać ricottę i utrzeć, następnie olej, skórkę z cytryny i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, i utrzeć. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie rozłożyć wypestkowane śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Cisto typowo jesienne , złote i kolorowe jak polska złota jesień , aromatyczne , pachnące , aż poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, skusiłabym się na duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDo mleka...
OdpowiedzUsuńPewnie przez ten dodatek sera pysznie wilgotne:-)
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić ciasto ze śliwkami tej jesieni, bo termin przegapię!
OdpowiedzUsuń