codzienność

środa, 5 października 2016

makaron z cukinią i krewetkami


Makaron z cukinią i krewetkami, to szybka i smaczna potrawa, złożona z niewielu składników. Ulubiony makaron z podsmażoną cukinią oraz krewetkami doprawionymi czosnkiem i ostatnimi w tym roku kwiatami cukinii, to bardzo proste i eleganckie danie.


250 g makaronu
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz 

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z cukinią. Makaron do czasu podania trzymać w ciepłym miejscu.

200 g krewetek
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy 
10 kwiatów cukinii
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki

Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać obrane krewetki, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor, kwiaty cukinii i całość jeszcze chwilę smażyć. Na talerzach rozłożyć makaron, na wierzchu rozłożyć krewetki oraz kwiaty cukinii. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie, smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i pyszne danie!
    Zaprosiłabym się...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rety, wieki nie jadłam krewetek, chyba od wyjazdu z Korei! Muszę nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już obzerkałam na FB;-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.