Makaron z cukinią i krewetkami, to szybka i smaczna potrawa, złożona z niewielu składników. Ulubiony makaron z podsmażoną cukinią oraz krewetkami doprawionymi czosnkiem i ostatnimi w tym roku kwiatami cukinii, to bardzo proste i eleganckie danie.
250 g makaronu
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z cukinią. Makaron do czasu podania trzymać w ciepłym miejscu.
200 g krewetek
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
10 kwiatów cukinii
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać obrane krewetki, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor, kwiaty cukinii i całość jeszcze chwilę smażyć. Na talerzach rozłożyć makaron, na wierzchu rozłożyć krewetki oraz kwiaty cukinii. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Pyszne połączenie, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne danie!
OdpowiedzUsuńZaprosiłabym się...
Ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńRety, wieki nie jadłam krewetek, chyba od wyjazdu z Korei! Muszę nadrobić.
OdpowiedzUsuńJuż obzerkałam na FB;-) Pycha!
OdpowiedzUsuń