codzienność

czwartek, 1 września 2016

leczo z fasolki szparagowej


Pyszne leczo, którego głównym składnikiem jest fasolka szparagowa. Potrawa, najlepiej smakuje następnego dnia, jest bardzo sycąca, przygotowana z dodatkiem pomidorów i papryki, na dowolnej kiełbasie i boczku. Leczo z fasolki szparagowej, to świetna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację, podana w towarzystwie pieczywa.


1000 g fasolki szparagowej
500 g kiełbasy
200 g boczku wędzonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
600 g pomidorów
300 g papryki
3 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka w proszku


Do garnka włożyć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładką masę. Fasolkę umyć, obrać i pokroić na kawałki, następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Fasolkę odcedzić. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać boczek pokrojony w kostkę i całość podsmażyć. Do boczku dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilkę smażyć, doprawić słodką papryką. Następnie dodać fasolkę i wszystko razem chwilę gotować. Dodać sos, wymieszać i całość jeszcze chwilę dusić, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Leczo z fasolki szparagowej podawać z pieczywem.

4 komentarze:

  1. Mmmmmm...Pysznie!
    Bardzo lubię fasolkę szparagową.
    A moj J. nawet bardziej niż szparagi.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie...a ja przed obiadem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.