Słońce, słońce, słońce! niechaj przyjdzie, niech świeci! pisze Władysław Broniewski, a skoro mało świeci, więc przygotowałam słoneczną zupę z kwiatami cukinii w ramach akcji zupy na cztery pory roku z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Słoneczna zupa ma mało składników, to tylko żółta cukinia, bulion, czosnek i cebula, całość doprawiona świeżo startą gałką muszkatołową. Tą prostą zupę wzbogaca dodatek nadziewanych kremowym serkiem i fetą kwiatów cukinii smażonych w cieście. Zestawienie lekkiej, kremowej w smaku zupy cukiniowej z jej kwiatami sprawia przyjemność naszym zmysłom. Pyszna słoneczna zupa z kwiatami cukinii, to moja propozycja zupy na cztery pory roku - lato.
2 żółte cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
800 ml bulionu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
gałka muszkatołowa
W garnku na rozgrzanym oleju i maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. Dodać bulion i całość gotować około 15 minut, aż cukinia zmięknie. Wszystko zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem.
12 kwiatów cukinii
440 g serka naturalnego
50 g sera feta
50 g sera feta
2 gałązki bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Rozkruszoną fetę, serek, drobno posiekany czosnek oraz posiekaną bazylią razem wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
szczypta soli
olej do smażenia
1 szklanka wody
szczypta soli
olej do smażenia
Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Z mąki, wody i soli przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Nadziewane kwiaty zanurzać w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładać kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smażyć 2 minuty, lekko obracając. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, by je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Słoneczną zupę podawać ze smażonymi kwiatami cukinii.
Zapraszam do:
Aluchy na zupę z cukinią, kurkami i świeżymi pomidorami
Magdy na aksamitne gazapacho
Małgosi na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
Marzeny na vichyssoise - francuski ziemniaczano - porowy chłodnik
Aluchy na zupę z cukinią, kurkami i świeżymi pomidorami
Magdy na aksamitne gazapacho
Małgosi na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
Marzeny na vichyssoise - francuski ziemniaczano - porowy chłodnik
Super słoneczna, Kamilko! I wszystko co daje cukinia, wykorzystane. :)
OdpowiedzUsuńI u mnie żółta cukinia :))
Alucha, wykorzystana na maksa :)
UsuńCukiniowy urodzaj mamy w tym roku! Buziaki!
No to pojechałaś...Zazdraszczam dostępu do kwiatów cukinii:-)Wspaniały pomysł na letnią zupkę:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, w tym roku nie mogę narzekać, urodzaj i w kwiatach i owocach :)
UsuńPozdrawiam
Kamila, przywołuję to słońce razem z twoją słoneczną zupką. Piękna propozycja:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, słonka to zdecydowanie mało w tym roku :(
UsuńTakie lato, nie lato, no cóż, więc chociaż słoneczna zupa :)
Pozdrawiam
Słoneczne lato na talerzu!
OdpowiedzUsuńI bardzo podoba mi się Twoje barbarzyńskie podejście do kwiatów cukinii. ;))
Magda, o tak lubię tak po barbarzyńsku traktować te cudowne kwiaty :)
UsuńBuziaki!
Kwiatowa zupa , trzymajcie mnie bo ją zjem Kamili :D
OdpowiedzUsuń