Ciasto kalafiorowe przygotowane według przepisu Yotama Ottolenghi jest pyszne, wspaniale pachnie ziołami, a przyprawy są idealnie dobrane. Ciasto przygotowane na bazie ugotowanego kalafiora, jajek i parmezanu jest doskonałe na obiad lub kolację, podane z lekką sałatką. Ciasto smakuje na ciepło lub w temperaturze pokojowej, można je zapakować piknikowego kosza.
600 g kalafiora
1 czerwona cebula
100 g oliwy
1 gałązka rozmarynu
10 jajek
1/2 pęczka pietruszki
180 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
220 g parmezanu
2 łyżki sezamu
1 łyżka masła
sól
pieprz
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Następnie odcedzić go na durszlaku. Z cebuli odciąć kilka krążków i zostawić do dekoracji ciasta, pozostałą część posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę razem z posiekanym rozmarynem. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kurkumę i starty na tarce ser, całość doprawić solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajka, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksować na gładko. Do masy delikatnie wmieszać różyczki kalafiora. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę, ściany posmarować masłem i obsypać sezamem. Do tortownicy wyłożyć masę, na wierzchu rozłożyć krążki cebuli. Ciasto kalafiorowe wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Kalafior uwielbiam , przepisy Yotama Ottolenghi * też, takie ciasto na bank by mi posmakowało . mniam mniam
OdpowiedzUsuń* zbieram na Obfitość ,ale co uzbieram to muszę kupić coś innego np Warzywo ,Ziarno itp ,ale mam nadzieję ,że uzbieram i kupie przed wydanie następnej książki Yotama Ottolenghi
Już dawno się do niego przymierzałam...Muszę go zrobić koniecznie;-)
OdpowiedzUsuń