Bardzo kruche ciasteczka z dżemem z mirabelek, które po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, można z niego wycinać różne kształty i dowolnie ozdabiać. Kruche ciasteczka z dżemem z mirabelek są pyszne i szybko znikają.
350 g mąki pszennej
180 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
180 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
3/4 szklanki dżemu z mirabelek
cukier puder
cukier puder
wiosna, Psze Pani. Kamila ale cudne ciasteczka , kruchutkie, z fajną marmoladą i ten wygląd , Wow
OdpowiedzUsuńTymczasem mirabelki pięknie kwitną:)
OdpowiedzUsuńAaa, ciasteczka z okienkiem <3
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka. Pyszne, małe kwiatuszki z dżemem. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Piękne!
OdpowiedzUsuń