Doskonała zupa na bazie kopru włoskiego, ziemniaków i selera naciowego, doprawiona białym winem i czosnkiem. Kremowa zupa z fenkułem jest aromatyczna i smaczna, smakuje podana z chrupiącym pieczywem.
1 koper włoski
3 ziemniaki
1/2 pora
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu
125 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, koper włoski, czosnek i cebulę posiekać, seler naciowy, por i marchewkę pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa, smażyć około 10 minut, aż zmiękną. Do warzyw wlać wino, gotować wolno, aż odparuje. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Uwielbiam koper włoski, taka zupa to mi by bardzo smakowała. A zupa po świętach smakuje cudnie :)
OdpowiedzUsuńNo i jak fenkuł? Zdał egzamin?:) Moim zdaniem niezrównany jest do chrupania na surowo.
OdpowiedzUsuńMonika, ja koper uwielbiam w każdej postaci, na surowo, pieczonego i w zupach :)
UsuńProblem z polubieniem ma tylko mój brat :) Pozdrawiam
Mi też pewnie by posmakowała:-)
OdpowiedzUsuńChce mi się takiej zupy!
OdpowiedzUsuńPysznie skomponowana.
Ależ ona musi być aromatyczna!
OdpowiedzUsuń