codzienność

wtorek, 29 marca 2016

kremowa zupa z fenkułem


Doskonała zupa na bazie kopru włoskiego, ziemniaków i selera naciowego, doprawiona białym winem i czosnkiem. Kremowa zupa z fenkułem jest aromatyczna i smaczna, smakuje podana z chrupiącym pieczywem. 

1 koper włoski
3 ziemniaki 
1/2 pora
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula 
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu
125 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy
sól
pieprz 

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, koper włoski, czosnek i cebulę posiekać, seler naciowy, por i marchewkę pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa, smażyć około 10 minut, aż zmiękną. Do warzyw wlać wino, gotować wolno, aż odparuje. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam koper włoski, taka zupa to mi by bardzo smakowała. A zupa po świętach smakuje cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jak fenkuł? Zdał egzamin?:) Moim zdaniem niezrównany jest do chrupania na surowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, ja koper uwielbiam w każdej postaci, na surowo, pieczonego i w zupach :)
      Problem z polubieniem ma tylko mój brat :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mi też pewnie by posmakowała:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce mi się takiej zupy!
    Pysznie skomponowana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ona musi być aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.