codzienność

czwartek, 3 marca 2016

ciasto cytrusowe na białkach


Mocno cytrusowe ciasto upieczone na białkach, nasączone pomarańczowym syropem i oblane pomarańczowym lukrem jest delikatnie wilgotne, bardzo lekkie i puszyste. Przepis na ciasto cytrusowe na białkach, które znika w ekspresowym tempie i rozpływa się w ustach podpatrzyłam u Majany a pochodzi z bloga Wypieki z pasją.


170 g białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.


sok z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru

W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem. 


2 łyżki syropu pomarańczowego
3/4 szklanki cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy

Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto. 

4 komentarze:

  1. Wygląda jak puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda. Bardzo nam smakowało :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz ide wstawiać. Mam dzisiaj gości i kupę białek odłożonych. Choć ja go nie spróbuję, bo mam odstawiony gluten.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.