Mocno cytrusowe ciasto upieczone na białkach, nasączone pomarańczowym syropem i oblane pomarańczowym lukrem jest delikatnie wilgotne, bardzo lekkie i puszyste. Przepis na ciasto cytrusowe na białkach, które znika w ekspresowym tempie i rozpływa się w ustach podpatrzyłam u Majany a pochodzi z bloga Wypieki z pasją.
170 g białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru
W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem.
2 łyżki syropu pomarańczowego
3/4 szklanki cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto.
Wygląda jak puszek :)
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho :>
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Zaraz ide wstawiać. Mam dzisiaj gości i kupę białek odłożonych. Choć ja go nie spróbuję, bo mam odstawiony gluten.
OdpowiedzUsuń