Kruche kakaowe ciasteczka przełożone wybornym kremem na bazie białej czekolady i kremowego serka wzbogaconego o waniliową nutę są przepyszne. Ciasteczka są malutkie i niezbyt słodkie, trudno się im oprzeć i rozpływają się w ustach. Kakaowe ciasteczka upieczone na podstawie przepisu z Australian Women's Weekly "Chocolate: 70 Wicked Recipes'' można przełożyć Nutellą bądź innym ulubionym kremem. Kruche ciasteczka z czekoladowym kremem doskonale nadają się na słodki upominek w Dniu Zakochanych, przepis dodaję do akcji Czekoladowy Tydzień.
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
220 g mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 łyżki kakao
W misce utrzeć mikserem masło i cukier na jasną, puszystą masę, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie ciasteczka. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 12 minut, aż staną się kruche. Ciastka studzić na kratce do pieczenia.
135 g kremowego serka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g białej czekolady
1 łyżka śmietany
W garnku rozgrzać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. W mice utrzeć mikserem serek z ekstraktem waniliowym na gładką masę. Do serka dodać roztopioną czekoladę i ubijać całość do otrzymania gładkiego kremu. Krem schłodzić w lodówce. Dwa ciasteczka połączyć kremem.
Wyglądają cuuuuuudnie i baaaaaaaaaardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam <3
Dobrze, że nie byłam w ich pobliżu...;-)Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńAleż precyzyjna robota! Śliczne:)
OdpowiedzUsuńAleż precyzyjna robota! Śliczne:)
OdpowiedzUsuńUrocze i pyszne!
OdpowiedzUsuńSięgam po jedno czekoladowe cudo...
POzdrawiam.
Cudeńka i z biała czekolada czyli tą co lubię bardziej , ja mało czekoladowa jestem , ale takie kremy z białą uwielbiam
OdpowiedzUsuńChciałabym dostać taki prezent:) Cudowna propozycja do Czekoladowego Tygodnia :) Bardzo Ci dziękuje za udział w zabawie, cieszę się, że się przyłączyłaś :)
OdpowiedzUsuńJakiego serka Pani używa do kremu ? ;)
OdpowiedzUsuńSylwia, ja lubię serki Piątnicy, idealny jest do tego serek Philadelphia. Nada się każdy o neutralnym smaku i raczej zwartej konsystencji :) Pozdrawiam
Usuń