Likier jeżynowy ma cudowny aromat, głęboki kolor i wyjątkowy smak. Likier to wspaniałe lekarstwo na przeziębienie i kiepski humor.
750 g jeżyn
500 g cukru
500 ml spirytusu
125 ml wody
Przebrane, umyte i osuszone jeżyny przełożyć do dużego słoja i zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do butelki i wstawić do lodówki. Owoce lekko rozgnieść, zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Słoik ponownie szczelnie zakręcić i postawić w słonecznym miejscu, do czasu aż się cukier rozpuści, codziennie potrząsając słoikiem. Powstały syrop zlać przez bibułkowy filtr i połączyć z ekstraktem spirytusowym. Pozostałe owoce przelać przegotowaną, ciepłą wodą, a powstałe popłuczyny przefiltrować przez filtr i dodać do likieru. Gotowy likier odstawić do sklarowania na trzy tygodnie, po czym znowu przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek.
uwielbiam takie domowe delicje, jeżynowa w tym roku mi się nie trafiła. muszę pomyśleć o takiej za rok.
OdpowiedzUsuńtaki domowy likierek mmm... pyszności :)
OdpowiedzUsuńAaa, likier jeżynowy oczywiście, że kiepski humor wyleczy :-)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe likiery, nalewki, wódki i wódeczki...
MMm musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń