codzienność

piątek, 16 października 2015

chleb pszenno - żytni z całymi ziarnami żyta


16 października to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków. Tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry już po raz dziesiąty możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, był częstym gościem na stołach starożytnych, jadano go także w średniowieczu i dziś w czasach współczesnych, wielu z nas nie wyobraża dnia bez pysznej pajdy chleba. U mnie z tej okazji chleb pszenno - żytni z całymi ziarnami żyta, inspirowany przepisem Jeffreya Hamelmana. Chleb jest smaczny, bardzo zdrowy i syty. W przepisie ziarna żyta można zastąpić pszenicą, jęczmieniem lub orkiszem.


50 g wody
2 łyżki zakwasu
60 g mąki żytniej

Składniki zaczynu wymieszać w podanej kolejności, przykryć szczelnie folią i zostawić na 14 godzin

150 g ziaren żyta
150 g wody
1/2 łyżki soli 

Ziarna zalać wrzącą wodą, dodać sól, wymieszać, przykryć i odstawić na około 14 godzin.


cały zaczyn
cała namaczanka
100 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
100 g wody
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka miodu


Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać w misce i przełożyć na lekko naoliwiony blat. Wyrabiać ciasto ręcznie przez około 10 minut, ciasto na początku będzie bardzo lepkie i będzie kleiło się do rąk, ale w trakcie wyrabiania nabierze sprężystości i zacznie ładnie odchodzić od blatu i dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. W połowie rośnięcia ciasto odgazować jeden raz. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat, jeszcze raz złożyć, uformować kulę lub owalny bochenek i umieścić w omączonym koszyku złączeniami do góry. Koszyk włożyć do torebki foliowej i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoić swoją objętość. Nacięty chleb wsunąć do piekarnika nagrzanego do 240° C i piec w tej temperaturze przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i dopiekać jeszcze przez około 25 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem.



World Bread Day 2015 (October 16)

6 komentarzy:

  1. Kamila, cudnie świętujesz dzień chleba:-) Z tymi ziarnami musi być extra:-)
    Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna forma chleba!
    Pozdrawiam Cie z okazji Chlebowego święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowy chleb na wyjątkowy dzień.:)
    Smacznego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, jesienny chleb. Wspaniale uczciłaś święto, tak wazne dla nas, piekących chleb w domu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ciekawy kształt! I pięknie wypieczony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.