Poffertjes to malutkie okrągłe placuszki, skrzyżowanie miniaturowych pączków z racuszkami. W Holandii smaży się je niemal na każdym rogu i podaje posypane jedynie cukrem pudrem, bądź w towarzystwie masła. W niektórych holenderskich naleśnikarniach można również zjeść racuszki z dodatkiem polewy do lodów i deserów. Do smażenia poffertjes używa się specjalnych patelni z wgłębieniami, ale doskonale można poradzić sobie bez niej. Wystarczy na zwykłej dużej patelni wylewać ciasto małymi porcjami, by powstały małe placuszki. Poffertjes z truskawkami przygotowane według przepisu Marty są pyszne, idealne na weekendowe śniadanie lub na podwieczorek.
250 g mąki pszennej
1 jajko
250 ml mleka
250 ml wody
7 g suchych drożdży
50 g masła
szczypta soli
cukier puder
truskawki
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodać mąkę oraz wodę. Do masy dodać roztopione masło, sól oraz roztrzepane jajko i dobrze wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzać patelnię do poffertjes, nakładać z w głębienia po łyżce ciasta i smażyć z obu stron za złoty kolor. Poffertjes podawać oprószone cukrem pudrem w towarzystwie truskawek.
Nigdy o nich nie słyszałam;-) Piękne!
OdpowiedzUsuńWspaniały deser, piękny jak chmurki na toskańskim niebie!
OdpowiedzUsuńcudne maluszki!
OdpowiedzUsuńAle to urocze! Nigdy nie słyszałam o takich słodkich maluszkach :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/