codzienność

czwartek, 6 sierpnia 2015

lody z czarnej porzeczki


Cudownie orzeźwiające lody, przygotowane z puree z czarnej porzeczki, na bazie mleka z wanilią i masą żółtkową. Lody z czarnej porzeczki chłodzą, są mocno kremowe, kwaskowate i esencjonalne. 


500 g czarnej porzeczki
500 ml mleka
6 żółtek
200 g cukru
1/2 laski wanilii
szczypta soli


Do garnka wsypać oczyszczoną porzeczkę, dodać dwie łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia. Całość pogotować, przez chwilę, aż porzeczka puści sok i zacznie się rozpadać. Masę przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. W garnku podgrzać mleko z przeciętą na pół laską wanilii. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli oraz resztą cukru, podgrzane mleko, z wyciągniętą laską wanilii, wlewać stopniowo do żółtek, ubijając tak, by wszystko dokładnie się połączyło, a następnie wstawić ponownie na mały ogień i cały czas mieszając czekać, aż masa delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masę żółtkową połączyć z puree porzeczkowym i przelać do maszynki do lodów i postępować dalej według wskazówek producenta.

7 komentarzy:

  1. Czarna porzeczka jest często niedoceniana a takie pysznosci można z niej zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat lodami nie dam się skusić, choć przyznaję kolor piękny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę takie jeszcze w tym sezonie przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele bym teraz dała za te lody!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.