Pyszne drożdżówki, w których kwaśny smak jagód o aromacie pomarańczy, uwydatnia słodycz kardamonowego ciasta drożdżowego. Szwedzkie drożdżówki z jagodami upieczone na podstawie przepisu Jamie Oliviera z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" są alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek, mają puszyste wnętrze i chrupiącą skorupkę na wierzchu. Według przepisu ciasto drożdżowe zagniata się wraz z jagodami, należy uważać, bo nie jest to zbytnio czysta praca, z drugiej strony, nie należy się martwić się o niedokładne sklejenie bułeczek i o to, że w trakcie pieczenia jagody wypłyną. W książce Jamie nazywa je seksownymi szwedzkimi drożdżówkami i z tej ilości składników wychodzi osiem dużych drożdżówek.
800 g mąki pszennej
200 g cukru
50 g masła
375 ml mleka
7 g drożdży instant
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 jajka
szczypta soli
W misce wmieszać drożdże do ciepłego mleka i odstawić na bok. Ubić jajka z solą w dużej misce, dodać kardamon, cukier, stopione masło, mąkę oraz mleko z drożdżami. Ucierać ciasto, do uzyskania masy o gęstej, lepkiej konsystencji. Ciasto ułożyć w misce, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
400 g jagód
75 g cukru trzcinowego
1 pomarańcza
W czasie, gdy ciasto rośnie, włożyć do miski jagody z cukrem, dodać skórkę startą z pomarańczy oraz sok i wszystko razem dobrze wymieszać.
15 g masła
75 g cukru trzcinowego
Wyłożyć pergaminem dużą formę do pieczenia, rozłożyć na niej masło i posypać połową cukru. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i delikatnie rozciągnąć ciasto tak, by miało powierzchnię prostokąta. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć połowę jagód na ciasto, rozłożyć je na cieście. Złożyć brzegi ciasta do góry i do środka jak kopertę, ostrożnie, żeby ciasto nie pękało, a owoce nie wypadły. Delikatnie masować ciasto dłońmi, by jagody równomiernie się w nim rozłożyły. Pokroić ciasto na osiem równych porcji, ostrożnie rozciągając i rolując każdą, a następnie splatając w niedbałe węzły. Węzełki ułożyć na blasze w odstępach, w każdej zrobić palcami dołek, nałożyć porcję masy jagodowej i delikatnie wcisnąć ją do środka. Bułeczki posypać pozostałym cukrem, przykryć je wilgotną ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 25 minut, aż będą rumiane.
Jakie piękne te drożdżówki! Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJestem w szoku, że zagniata się ciasto z owocami razem...Kardamonowe ciasto drożdżowe pobudziło moje kubki smakowe...:-)
OdpowiedzUsuń