codzienność

wtorek, 12 marca 2013

placuszki z kukurydzy z salsą z awokado


Pyszne placuszki na bazie kukurydzy z dodatkiem liści kolendry oraz czerwonej cebuli. Takie placki można przygotować z mrożonej kukurydzy. Placuszki świetnie smakują jeśli się do nich poda salsę przygotowaną z awokado, z dodatkiem pomidora, liści kolendry, cebulki dymki i doprawi sokiem z limonki oraz sosem tabasco. Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado przygotowane na podstawie przepisu Billa Grangera.

2 kolby kukurydzy
liście kolendry
1 czerwona cebula
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. W malakserze zmiksować 2/3 ziaren kukurydzy z liśćmi kolendry, posiekaną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być wyczuwalne kawałki ziaren. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.


1 awokado 
liście kolendry
1 pomidor
1 cebulka dymka
sok z limonki
sos tabasco
sól
pieprz

Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ćwiartki, a następnie pokroić w podłużne paski. Włożyć do miski wraz z awokado i wymieszać z posiekanymi liśćmi kolendry oraz pokrojoną dymką. Doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem tabasco oraz solą i pieprzem. Salsę podawać do placuszków z kukurydzy.

19 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te placuszki. Musza być bardzo dobre. :)
    Lubię takie kolory na talerzu:)
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od rana mi robisz smaka :) wygladają pysznie!

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak kolorowo:-)) I smakowicie:-)
    Pozdrawiam serdecznie:-)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogromnie lubię placki - te na pewno by mi smakowały :)
    Wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowności, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że i Ty ostatnio skłonności do Bila masz;))
    Jeszcze nie robiłam, ale wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, jego książka na widoku leży, trudno się oprzeć :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Pyszności, a mogą być z kukurydzy konserwowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała kuchareczka, w takiej wersji też będą pyszne. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ostatnio chodza za mna wszelkiego rodzaju wegetarianskie placki. Twoje wygladaja wspaniale. Takich jeszcze nie jadlam wiec musze je koniecznie zrobic :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piekne, kolorowe danie! I ile witaminek!;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo, bardzo mi się podobają takie placki! ja to w ogóle taka pierogowo - naleśnikowa dziewucha jestem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja się pod tym też podpisuję, jeszcze kluski dopiszę :)

      Usuń
  11. Bardzo ciekawe placuchy i jak podane, normalnie głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawa propozycja :) jestem bardzo zachęcona

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie musze wypróbować przepis wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Kukurydziane placuszki muszą być pyszne. Do tego podoba mi się połączenie z salsą awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale feria barw, niesamowita. przez ciebie jeszcze mocniej zatęskniłam za latem :) (co ja piszę... DZIĘKI TOBIE) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.