Pyszne placuszki na bazie kukurydzy z dodatkiem liści kolendry oraz czerwonej cebuli. Takie placki można przygotować z mrożonej kukurydzy. Placuszki świetnie smakują jeśli się do nich poda salsę przygotowaną z awokado, z dodatkiem pomidora, liści kolendry, cebulki dymki i doprawi sokiem z limonki oraz sosem tabasco. Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado przygotowane na podstawie przepisu Billa Grangera.
2 kolby kukurydzy
liście kolendry
1 czerwona cebula
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Ostrym
nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. W malakserze zmiksować 2/3
ziaren kukurydzy z liśćmi kolendry, posiekaną cebulą, mąką z proszkiem do
pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być
wyczuwalne kawałki ziaren. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do
miski i wymieszać z resztą ziaren. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,
smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.
1 awokado
liście kolendry
1 pomidor
1 cebulka dymka
sok z limonki
sos tabasco
sól
pieprz
Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ćwiartki, a następnie pokroić w podłużne paski. Włożyć do miski wraz z awokado i wymieszać z posiekanymi liśćmi kolendry oraz pokrojoną dymką. Doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem tabasco oraz solą i pieprzem. Salsę podawać do placuszków z kukurydzy.
Pysznie wyglądają te placuszki. Musza być bardzo dobre. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie kolory na talerzu:)
Miłego dnia.
Od rana mi robisz smaka :) wygladają pysznie!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Jak kolorowo:-)) I smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)
M.
Ogromnie lubię placki - te na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie!
Cudowności, aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńWidzę, że i Ty ostatnio skłonności do Bila masz;))
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, ale wyglądają pysznie:)
Magda, jego książka na widoku leży, trudno się oprzeć :) Pozdrawiam
UsuńPyszności, a mogą być z kukurydzy konserwowej?
OdpowiedzUsuńMała kuchareczka, w takiej wersji też będą pyszne. Pozdrawiam
UsuńOstatnio chodza za mna wszelkiego rodzaju wegetarianskie placki. Twoje wygladaja wspaniale. Takich jeszcze nie jadlam wiec musze je koniecznie zrobic :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
bomba:)!
OdpowiedzUsuńAle piekne, kolorowe danie! I ile witaminek!;)
OdpowiedzUsuńbardzo, bardzo mi się podobają takie placki! ja to w ogóle taka pierogowo - naleśnikowa dziewucha jestem!
OdpowiedzUsuńGosiu, ja się pod tym też podpisuję, jeszcze kluski dopiszę :)
UsuńBardzo ciekawe placuchy i jak podane, normalnie głodna się zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :) jestem bardzo zachęcona
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze wypróbować przepis wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńKukurydziane placuszki muszą być pyszne. Do tego podoba mi się połączenie z salsą awokado :)
OdpowiedzUsuńale feria barw, niesamowita. przez ciebie jeszcze mocniej zatęskniłam za latem :) (co ja piszę... DZIĘKI TOBIE) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń